dimarts, 13 de desembre de 2011

Impressions de Viena

Què puc dir de Viena que no se sàpiga? Suposo que res, o sigui que em limitaré a apuntar quatre impressions que m'he endut d'aquesta ciutat silenciosa i fer notar alguna curiositat.

1. Dic que és una ciutat silenciosa perquè la gent parla en veu molt baixeta i he arribat a sentir dir que els gossos no borden... Això deu formar part del civisme cristal·lí d'aquí, cosa que explica el punt dos:

2. Hi ha serveis que aquí no funcionarien, per exemple:
- al metro hi ha revistes a l'abast dels ciutadans per fer més amè el viatge (però ningú se les endú!).


- als fanals del carrer hi ha penjades unes bosses de plàstic en què hi fiquen els diaris, que es poden agafar i es paguen en una mena de guardioleta (i ningú se'ls endú sense pagar!)

- la gent aparca la bicicleta deixant-la arrepenjada en algun lloc del carrer sense lligar (i ningú la roba!)

- tenen el costum de treure's les sabates per entrar a casa i fins i tot les deixen a la catifa d'entrada, al replà (i ningú se les endú!).


3. Els joves són educats a l'antiga: posen l'abric a les noies, els obren la porta perquè passin abans... Si han de sortir de festa, abans queden a casa d'algú per beure i sortir ja entonats, però sense estridències. Són unes festes tranquil·les, en les quals mentre xerren ben mansament van buidant les ampolles de vi, moscatell, rom, etc. Llavors ja tenen el somriure ben col·locat i van al local de torn.

4. Els dies prenadalencs són molt viscuts a la ciutat: a cada barri hi ha un mercadet de Nadal per on la gent passeja mentre pren un punch, una beguda feta a base de vi calent amb herbes... Ben agradable!